Geschiedenis van UDS

Op 30 oktober 1995 werd de Utrecht Debating Society (UDS) opgericht in de stad Utrecht. Onder de bezielende leiding van Bibilotte Duyvensteyn, de eerste voorzitter van de UDS, ging het oprichtingsbestuur van de UDS aan de slag. Hella Borking, Andreas Ligtvoet en Jelle Peters hadden de eer om zich het eerste UDS bestuur te noemen.

Met hulp van de Erasmus Debating Society was de UDS een feit en begon er een schitterende tijd van gezelligheid gecombineerd met debatteren. Op een informele manier leren debatteren, dat is de UDS.

Al snel vond de UDS zich een weg binnen de debatwereld. Zo won de UDS twee keer het Nederlands Kampioenschap, twee keer het Bonaparte Debattoernooi, twee keer het EDS toernooi, de Leidsch Open, Veenendaal, de Debat Masters, Oxford IV en als klap op de vuurpijl won UDS als eerste en enige niet-Engels sprekende vereniging ooit in 2004 het Europees Kampioenschap in de categorie ‘Engels als eerste taal’. In 2022 brak UDS door naar de halve finales van Dutch Debating League en open finale van Tilburg Open.

In de loop van de tijd is UDS een bredere debatvereniging geworden. Waar het begon met op woensdagavond debatteren volgde een echt verenigingsleven, met sociale activiteiten, workshops, lezingen en trainingen aan de leden en aan onder andere bedrijven, scholen, studentenvereningingen en non-profit organisaties.