Waarom debatteren

Er zijn maar weinig scholen die de kunst van het debatteren onderwijzen, wat vreemd is, want het is een van de meer nuttige vaardigheden die je kunt leren voor gebruik later in je professionele leven. Lees hier wat ons zo enthousiast maakt, en bekijk de meest gestelde vragen.

Argumentatieve vaardigheden

Argumentatie is niet alleen de kern van het debat, maar ook een fundamentele pijler in de samenleving. Binnen het debat kunt je in een paar minuten minuten een dozijn argumenten over een onderwerp uitproberen, maar (nog belangrijker): je krijgt een gevoel voor de belangrijkste argumenten bij een kwestie. Buiten het debat om zal debatteren je niet alleen helpen om een overtuigender persoon te worden, maar ook om tegengestelde standpunten te begrijpen.

Presentatievaardigheden

Het betreden van een podium wordt voor iedereen een tweede natuur bij de Utrecht Debating Society. Angst voor het presenteren voor een publiek is verleden tijd. Debatteren is een van de meest effectieve manieren om van podiumangst af te komen in een veilige omgeving en je zult er geen spijt van krijgen. Je weet dankzij debatteren precies wat je moet zeggen om je boodschap over te laten komen, je weet wanneer je moet pauzeren in zinnen voor een juist effect, of waar in een argument een kritisch punt te benadrukken.

Structuur

Het belangrijkste doel van debatteren is het overtuigen van een jury, die zelf altijd ook menselijk is. Daarom leer je bij ons je argumenten op een eenvoudige en informatieve manier te structureren, zodat je verwarring of misinterpretatie voorkomt.

Sociale vaardigheden

Debatteren heeft als bijwerking dat je op zijn minst meer zekerheid hebt in sociale interacties. Hoewel de en typische nerd wordt afgeschilderd als verlegen en introvert, is een debatterende “nerd” uitgaand en spraakzaam. Daarnaast hang je hem op met de legendarische UDS crew!

Versterking van je zelfvertrouwen

Alle bovengenoemde punten zorgen er bovendien voor dat je zelfvertrouwen dankzij debatteren een flinke sprong omhoog maakt. Je weet dat je gemakkelijk in elke vorm van presentatie, debat of gesprek met stijl aan de slag kunt, en dat heeft vaak een positief effect op u.

Reismogelijkheden

Er zijn aankomende toernooien in heel Europa waar je aan mee kunt doen. Naast toernooien die heel Nederland bereiken, zullen UDS-leden debatteren in komende toernooien in heel Europa, zoals op Trinity College, en in Athene en Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

Carrièremogelijkheden

UDS ontvangt talrijke verzoeken van verenigingen en bedrijven om te debatteren en te oordelen over consulting en supervisie. Je kunt bij ons trainer worden, waarvoor je natuurlijk speciaal wordt opgeleid. Je helpt zo niet alleen UDS, maar ook jezelf. UDS wordt ook gesponsord en heeft nauwe banden met Debat.NL – een bedrijf dat politici en bedrijven coacht in hun retorische en communicatieve vaardigheden. Zij huren specifiek UDS-leden in. (Dit is natuurlijk een betere baan dan bijvoorbeeld werken bij Thuisbezorgd of Jumbo!)

Prachtige CV-toevoeging

Het spreekt voor zich dat debatteren als activiteit op je CV je meer helpt opvallen dan wanneer je in een ‘normale’ gezelligheidsvereniging zit (hoewel die natuurlijk ook leuk kunnen zijn), zeker als je jezelf in een bestuursfunctie plaatst.