FAQ

Je wint het debat als jij en je teampartner het best de jury hebben overtuigd. Je wordt natuurlijk altijd geconfronteerd met een tegenstander die zal proberen om betere argumenten aan te dragen, of om jouw argumenten te ondermijnen. De debatten gaan over stellingen die kunnen variëren van “Deze Kamer vindt dat het gevangenissysteem rehabilitatie meer moet waarderen dan straf” tot stellingen die wellicht wat minder intimiderend zijn, zoals: “Deze Kamer creëert een wereldwijde markt voor de verkoop van baby’s”.

Zeker niet! Aan het einde van een lange dag komen onze leden niet naar de avond om meer werk te doen, maar om te ontspannen. We maken vrienden, drinken wat biertjes en discussiëren met elkaar. We hebben ook thema-avonden zoals “Halloween” waar we ons verkleden, of “Drunk Debates” waar we debatteren en tegelijkertijd drankspelletjes spelen. We hebben ook een activiteitencommissie die eerder al evenementen zoals spelletjesavonden, filmavonden en een middag paintball planden.

Nope. Het enige wat je nodig hebt voor onze debatten, is je algemene kennis (die je altijd uit kunt breiden). Je begint natuurlijk ook met het oppakken van argumenten uit debatten waaraan je na verloop van tijd deelneemt. Natuurlijk helpt het wel als je op de hoogte blijft van het nieuws, maar zelfs zonder de NOS-app kun je heel leuke debatten voeren.

Debatteren kan zijn als leren fietsen: In het begin heb je misschien problemen, maar als je eenmaal de basisvaardigheden kent, is het een vaardigheid die je de rest van je leven zal bijblijven. Om je toch nog te helpen aan het begin van het semester, organiseren we de Speakers Academy met workshops en persoonlijke feedback zodat je eindelijk op de spreekwoordelijke fiets kunt rijden.

Dan zit je juist op de goede plek bij UDS! Je presenteert in een veilige omgeving met vrienden die je kent en die ooit ook zelf begonnen. Niemand bij ons zal je veroordelen op je presentatievaardigheden, we weten immers al te goed hoe het was om zelf voor het eerst achter het katheder te staan. We begonnen allemaal onderaan, hadden allemaal wel eens een black-out en begrijpen als geen ander dat het tijd kost. Ik heb zelfs een keer tegen een debater met een stotter gesproken, die er gewoon uitsprak!

Als we je daar nog steeds niet van overtuigd raakt, kun je nog steeds een paar debatten bekijken voordat je zelf mee spreekt. Juryleden zijn net zo belangrijk als sprekers, soms zelfs belangrijker. Er is altijd een tekort aan goede juryleden en je kunt met jureren een grote naam worden in de debatwereld.

Starten kan misschien wat lastiger zijn als je niet meedoet aan de open avonden of Speakers Academy, maar hieraan meedoen is helemaal niet nodig om te debatteren! Heel wat leden doen later in het jaar mee. Je werkt vaak samen met een meer ervaren lid in het debat, dus zo leer je alles wat je moet weten. Je bent altijd welkom om later in het jaar bij ons te komen werken – we helpen je graag met vertellen wat je hebt gemist.

Schrijf je hier in en kom langs – we verzamelen elke woensdag om 19:15 op de UCU campus bij Locke A.

Load More